- musicserver.cz">

Márdi z Vypsané fiXy: "Je poznat, když je festival 'čistý'"

15.01.2012 12:59 - Tisková zpráva | foto: facebook interpreta

Čistý festival logo
© facebook interpreta
Přinášíme pozitivní zprávu nejen pro návštěvníky letních akcí a muzikanty. Jubilejní pátý ročník projektu "Čistý festival" bude obohacen celou řadou novinek. Jak se novinky projeví na letních akcích? Tak například, když si lehnete na festivalu do trávy, nebudou se kolem válet hromady odpadků. A navíc většina festivalových odpadů, tedy plastů, papíru a skla, bude opět recyklována.

V loňském roce byla certifikace "Čistý festival" udělena všem 20 zapojeným letním akcím, mezi nimi nechyběly například Rock For People, Colours Of Ostrava, Benátská noc nebo Sázavafest. Festivaly pro získání certifikace musely zajistit tříděný sběr plastů, papíru a skla speciální úklidovou četou, ale také poskytnout možnost třídění odpadů návštěvníkům a současně umožnit jeho druhotné zpracování. Celkem bylo díky projektu, který zavedla před pěti lety na letních akcích pod širým nebem Autorizovaná obalová společnost EKO-KOM, a. s., vytříděno a převezeno k druhotnému zpracování 55,2 tuny odpadu. To přibližně odpovídá množství papíru a plastů, které za celý minulý rok vytřídilo krkonošské město Harrachov nebo Petřvald u Karviné s více než sedmi tisíci obyvateli.

Márdi, frontman kapely Vypsaná fiXa, která patří mezi nejvytíženější české festivalové kapely, projekt poprvé zaznamenal již v roce 2010: "Rozhodně je znát, když je akce zapojená do projektu Čistý festival. Je uklizeno, čisto a pro nás je to pak lepší hrát na takových fesťácích. Navíc náš bubeník Pítrs je ekologický pracovník, dělá různé programy pro děti a dbá na to, aby se také třídily všechny odpadky z naší kapelní dodávky. Stánek Čistého festivalu jsme naposledy využili na festivalu v Přeštěnicích, kde jsme vytřídili odpad z naší dodávky."

V roce 2012 proběhne na celkem 22 festivalech a letních akcích jubilejní pátý ročník projektu "Čistý festival". Důležitou zprávou pro návštěvníky je, že se mohou nechat opět za vytříděné odpady odměnit na stánku projektu "Čistý festival" s názvem "Zelený bod". Na stánku kromě toho vznikne nová interaktivní expozice o třídění a recyklaci odpadů. "V roce 2011 byl mezi více než 600 návštěvníky českých letních akcí realizován průzkum, který ukázal, že by lidé uvítali možnost třídění odpadů ve festivalových areálech na více místech než jen na stánku projektu "Čistý festival - Zelený bod". Proto na festivalech usilujících o certifikaci "Čistý festival" vzniknou speciální místa s barevnými nádobami na tříděný odpad," uvedl Lukáš Grolmus, ředitel oddělení komunikace společnosti EKO-KOM, a. s.

V minulém roce byla rovněž pilotně testována čtyřkolka s přívěsem určená na mobilní svoz tříděného odpadu. Protože se tento projekt osvědčil, bude v roce 2012 mobilní svoz separovaného odpadu probíhat na všech akcích zapojených do projektu "Čistý festival", které mají pro využití čtyřkolky vhodný areál. Další novinkou pro festivaly je také soutěž o titul "Čistý festival 2012". Hodnotit se bude množství vytříděného odpadu přepočtené v průměru na jednoho návštěvníka a jeden den konání akce. Vítězný festival získá finanční prémii a putovní pohár "Čistý festival".


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY